© MARISCHA'S FOTOGRAFIE
Na 9 maanden zwangerschap komt dan eindelijk het moment dat jullie je kindje mogen gaan ontmoeten! De meeste kindjes worden geboren tussen de 37 en 42 weken.
Wij als verloskundige mogen in deze periode je bevalling begeleiden thuis of poliklinisch in het geboortecentrum. Wij werken in het verloskundig samenwerkingsverband (VSV SamenZuyd) nauw samen met het gynaecologenmaatschap van Heerlen.
Waar en hoe jij het liefste wilt bevallen ben je vrij in! Mits er geen sprake is van complicaties.
Onze zorg
lees verder
Een geboorteplan kan je helpen om na te denken over keuzes of om deze vast te leggen. Zodat wij als zorgverlener weten wat voor jullie belangrijk is of waar je tegenop ziet.
We maken in de zwangerschap samen met jullie een geboorteplan. Niets in dit plan staat vast! Je kunt altijd nog van gedachte veranderen maar houdt er ook rekening mee dat een bevalling soms heel anders loopt dan vooraf gedacht.
Geboorteplan
Wij hebben een hele goede samenwerking met het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. Dit ziekenhuis beschikt over een prachtig geboortecentrum dat gespecialiseerd is op moeder- en kindzorg op maat. Er zijn 12 ruime verloskamers, een speciaal bevalbad en privé suites op de kraam-/neonatologie afdeling. Mocht er meer zorg nodig zijn, werken bij ook goed samen met het MUMC+ in Maastricht.
Indien je voor een ziekenhuisbevalling kiest gaan wij ten tijde van de bevalling samen naar het geboortecentrum. Samen met een verpleegkundige van het ziekenhuis begeleiden wij de bevalling en indien alles goed is verlopen mag je binnen een aantal uren na de bevalling weer samen naar huis.
Ziekenhuisbevalling
Indien de zwangerschap en bevalling probleemloos verlopen kun je kiezen voor een thuisbevalling. In de zwangerschap bespreken we wat je allemaal thuis nodig hebt en moet klaarzetten. Behalve de spullen die je zelf klaarzet, neemt de verloskundige ook nog een aantal spullen mee die zij mogelijk nodig heeft bij de bevalling. Bij een thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster van het kraamcentrum waar je je hebt ingeschreven.
Indien gewenst kan er thuis ook gekozen worden voor een bevalling op de baarkruk, of een bevalling in een speciaal bevalbad. Hierover kunnen wij jullie tijdens het spreekuur meer informatie geven.
Zouden er gedurende de bevalling toch complicaties optreden kan er alsnog besloten worden om samen naar het ziekenhuis te gaan.
Neem gerust al eens een kijkje in de folder 'welke houding past bij jou'.
Thuisbevalling
Indien de gynaecoloog de zorg al tijdens de zwangerschap of vlak voor bevalling overneemt wordt hij/zij je eerste aanspreekpunt als je vragen hebt over de bevalling. Op het moment dat de bevalling begint bel je dan ook niet naar ons, maar naar het geboortecentrum: 045 576 68 22
⟶ Je helderrood bloedverlies hebt
⟶ Je de baby minder dan normaal voelt bewegen (vanaf 27 weken)
⟶ Je je zorgen maakt
⟶ Je denkt dat de bevalling is begonnen en je weeën of gebroken vliezen hebt
Wij zijn altijd te bereiken op 045-535 28 80
⟶ Je helderrood bloedverlies hebt
⟶ Je de baby minder dan normaal voelt bewegen
(vanaf 27 weken)
⟶ Je je zorgen maakt
⟶ Je denkt dat de bevalling is begonnen en je weeën
of gebroken vliezen hebt
Wij zijn altijd te bereiken op 045-535 28 80
Je belt ons als:
Belinstructies
Er zijn verschillende manieren om de pijn tijdens de bevalling te verzachten. Met medicijnen en zonder, thuis of in het ziekenhuis.
Tijdens de bevalling maakt je lichaam ook eigen pijnstillers aan (endorfines) zodat je minder pijn voelt. Ontspanning en vertrouwen in jezelf zijn daarom erg belangrijk.
Wordt de pijn je echter te veel zijn er diverse pijnstilling opties. In de folder 'hoe ga je om met pijn' worden de verschillende opties beschreven. Je kan hier ook een filmpje over bekijken.
Pijnstilling